Ook Fort Pinssen is gebouwd volgens het Oudnederlandse model met vier gebastioneerde hoeken. Het fort had een omtrek van 180 Rijnlandse roeden (678 meter). Zie voor de verdere beschrijving van het Oudnederlands model onder Fort de Roovere.

WBWL_lufo_Fort_Pinssen_compr_ep_IMG_2297
luchtfoto Fort Pinssen, met verlande grachten, linksonder tuin met woning;
vanaf linksboven naar rechts (in zaagtandvorm) buitengracht met – wal.

Het dankt zijn naam aan kolonel Willem Pijnssen van der Aa. Deze had het bevel over het legerkamp en de eenheden die ervoor moesten zorgen dat de ca. 3.500 man die in 1628 aan de linie werkten, niet onverhoeds aangevallen werden. Het werk werd namelijk in de frontlinie uitgevoerd. Een oude kaart van Prof. Van Schoten geeft aan waar deze troepen gelegerd waren (zie ’t Quartier Rijsberg tussen de stad en Fort Pinssen). 

Kolonel Pinssen van het Staatse leger was ook drost van Buren, stadhouder van IJsselstein en commandeur van Rees.

Fort Pinssen en het omliggende gebied heeft thans verschillende eigenaren. Aan de westzijde van het fort (op de plaats van de al in de 18e eeuw geslechte westwal cq -gracht) gaf de gemeente Halsteren in 1990 een particuliere eigenaar toestemming om er een woning te bouwen. Dit overigens zonder dat de gemeente en de eigenaar  zich realiseerden op een rijksmonument (vanaf 1975) te bouwen. De terre heeft twee eigenaren. De binnengracht heeft verschillende eigenaren cq pachters en het gebied van de buitenwerken is in bezit en beheer van Het Brabants Landschap. Hierdoor is het (nog) niet mogelijk de oorspronkelijke profilering van de wallen van het fort te herstellen en het water terug te brengen in de binnengracht. Wel stroomt er weer water door de buitengracht en de aarden wallen van de voorwerken zijn zoveel mogelijk hersteld.

Print Friendly, PDF & Email